Uitleg Rood en Infraroodlicht

Infrarood lichttherapie is een wetenschappelijk bewezen op licht gebaseerde methode om pijn en ontstekingen in verschillende delen van het lichaam te behandelen. Infrarood licht stimuleert de celregeneratie, in tegenstelling tot ultraviolet licht, dat de huid kan beschadigen. Bepaalde golflengten van infrarood licht worden naar de plaats van de ontsteking of het letsel gestuurd, waardoor de celgenezing wordt bevorderd. Het belangrijkste kenmerk van infrarood licht is het vermogen om zelfs in de diepe lagen van de huid door te dringen, waardoor de pijn beter wordt verlicht. Bovendien is infrarood licht veilig, natuurlijk, niet-invasief en pijnloos. Daarom kan het een breed scala aan gezondheidsvoordelen bieden. De natuurlijke, niet-invasieve en pijnloze Infrarood lichttherapie, ook bekend als Low-Level Laser (LLLT) en fotobiomodulatie, wordt door ons ervaren als warmte en is het onzichtbare deel van het lichtspectrum van de zon.

Wat doet infrarood licht met uw lichaam?

Infrarood licht dringt diep door in uw lichaam (2-7 mm) en kan uw spieren, zenuwen, botten en binnenste huidlagen bereiken. IR verhoogt de plaatselijke bloedcirculatie, wat meer genezende en therapeutische voedingsstoffen naar het gebied brengt en een zuiverend zweet bevordert. Onderzoek in de afgelopen decennia heeft aangetoond dat deze specifieke lichtfrequentie een krachtige helende impuls geeft aan uw lichaam op cellulair niveau.

Wat is het verschil tussen IR-A, IR-B en IR-C licht?

Een golflengtegebied tussen 0,75 μm en 1000 μm wordt het infraroodspectrum genoemd, en bevindt zich net onder rood licht. Dit licht, vaak thermische straling genoemd, is onzichtbaar voor het menselijk oog. Alles wat warm is, inclusief de zon en zelfs mensen, zendt infrarood licht uit. IR is overal. Het infraroodspectrum wordt gewoonlijk onderverdeeld in 3 kleinere secties:

 • IR-A - Nabij infrarood (0,75-2,5 μm)
 • IR-B - Midden-infrarood (2,5-25μm)
 • IR-C - Ver infrarood (25-300 μm)

Elk van deze bereiken beïnvloedt de materie anders en kan verschillende effecten hebben op het menselijk lichaam. Hieronder volgt een overzicht van deze drie IR-energiebanden.

 

Nabij infrarood (IR-A, NIR)

Nabij-infrarood licht heeft een golflengte van 0,75-2,5μm en is van alle infrarode straling het dichtst bij zichtbaar licht. In het begin ontdekten onderzoekers bij toeval dat nabij-infrarode energie de wondgenezing bij muizen versnelde. Meer recent onderzoek heeft een meer specifiek begrip aan het licht gebracht van het exacte type cellen dat reageert op nabij-infrarood licht. Dit onderzoek wijst erop dat "fotobiomodulatie"-technieken zoals NIR-therapie de mitochondriale functie kunnen helpen verbeteren.

Midden-infrarood (IR-B, MIR)

Midden-infrarood licht valt in het bereik van 2,5-25μm en heeft zowel verwarmende als verlichtende eigenschappen. MIR-therapie is onderzocht als mogelijke therapie tegen kanker en ter ondersteuning van een gunstige mitochondriale functie. Het MIR-energiegebied lijkt in een enigszins vreemde categorie te vallen omdat het meeste IR-onderzoek op het gebied van gezondheid zich richt op NIR of FIR.

Ver-infrarood (IR-C, FIR)

Ver-infrarood licht valt in het bereik van 25-300 μm en is het enige IR-bereik dat energie overdraagt als pure warmte. FIR-straling wordt goed opgenomen door het menselijk lichaam en kan snel een temperatuurstijging veroorzaken. Medische toepassingen van FIR-licht omvatten versnelde wondgenezing door verhoging van de bloedstroom, verbeterde gezondheid van de huid door hetzelfde mechanisme, en angiogenese (vorming van nieuwe bloedvaten).

Gebruik van infrarood lichttherapie

De therapie kan worden gebruikt om problemen te behandelen zoals

 • Langdurig en tijdelijk ongemak
 • Migraine en aanhoudende hoofdpijn
 • Terugkerende chronische wonden
 • Bedplassen bij kinderen
 • Gewrichtsproblemen en pijn
 • Problemen met de bloedsomloop
 • PMS en menstruatiepijn
 • Bepaalde huidaandoeningen
 • Spijsvertering en problemen met de stoelgang
 • Reumatische aandoeningen
 • Kneuzingen en botbreuken
 • Littekens, burn-out en stress

 

Gezondheidsvoordelen van infrarood lichttherapie?

Omdat de moderne mens vaak veel tijd binnenshuis en voor de computer doorbrengt, hebben velen van ons een tekort aan verschillende soorten bioactief licht, die ons lichaam in voldoende mate nodig heeft om een optimale gezondheid te bevorderen. Dit kan ons algehele welzijn negatief beïnvloeden. Met dit in gedachten is bewezen dat infrarood licht krachtige effecten heeft op de cellulaire gezondheid. Infraroodlampen helpen de cellen in uw lichaam te richten en hen te helpen meer energie op te nemen. De lampen kunnen gedurende een bepaalde tijd op een bepaald deel van het lichaam worden gericht om verkoudheid en spanning te verlichten en de bloedcirculatie te verbeteren. Dit proces wordt beschouwd als een vorm van lichttherapie, waarbij zeer weinig warmte vrijkomt en de huid niet wordt verbrand of beschadigd.

 1. Cardiovasculaire gezondheid

Verbeterde cardiovasculaire gezondheid is een van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van infrarood lichttherapie. Stikstofoxide is een cruciale signaalmolecule die essentieel is voor de integriteit van de bloedvaten, en infrarood licht bevordert de productie ervan. Deze molecule helpt de slagaders te ontspannen en voorkomt dat bloed stolt en klontert in de bloedvaten. Daarnaast bestrijdt het ook vrije radicalen om oxidatieve stress te voorkomen en de bloeddruk te reguleren. Stikstofmonoxide is essentieel voor de verbetering van de bloedcirculatie, die meer zuurstof en voedingsstoffen levert aan gewonde weefsels.

 1. Pijn en ontsteking

Pijn en ontsteking kunnen veilig en effectief worden behandeld met een infraroodbehandeling. Het kan de spieren en botten bereiken door diep in de huidlagen door te dringen. Zo versnelt en stimuleert infrarood licht de regeneratie van gewonde weefsels, waardoor ontstekingen en pijn afnemen. Infraroodtherapie bevordert en verbetert de circulatie in de huid en andere delen van het lichaam, het kan zuurstof en voedingsstoffen naar gewonde weefsels brengen. Het helpt de pijn te verlichten, verlicht ontstekingen en beschermt tegen oxidatieve stress.

 1. Spierblessures

Infrarood lichttherapie verbetert de werking van de mitochondriën in de cellen, waardoor de groei en het herstel van nieuwe spiercellen en weefsels op gang komt. Infrarood licht kan het herstelproces na een spierblessure versnellen.

 1. Ontgifting

Infrarood lichttherapie kan via sauna's op het hele lichaam worden toegepast. Detoxificaties zijn belangrijk omdat ze het immuunsysteem kunnen versterken. Ontgifting helpt biochemische processen goed te functioneren en verbetert de voedselvertering. Bij de therapie stijgt de kerntemperatuur van het lichaam, wat leidt tot ontgifting op celniveau.

 1. Versterking van immuniteit en mogelijke kankerbehandeling

Infrarood lichttherapie is een potentieel levensvatbare kankerbehandeling. Uit studies blijkt dat nanodeeltjes aanzienlijk worden geactiveerd wanneer zij worden blootgesteld aan infraroodstraling, waardoor zij zeer giftig worden voor de omringende kankercellen. Het helpt ook de immuniteit te versterken.

 1. Super Skin Solution

Volgens onderzoek kan een behandeling met infrarood licht uw huid ontspannen en rimpels verminderen omdat het de aanmaak van collageen en elastine verhoogt. Daarom wordt aangenomen dat infrarood lichttherapie een veilige en betrouwbare manier is om huidvernieuwing en anti-aging te bevorderen. Bovendien kan het ook acnelittekens, brandwonden en tekenen van UV-zonneschade genezen of verminderen. Het omkeren van UV-schade vereist herstel van cellulaire en DNA-schade, wat gelukkig kan worden bereikt met infrarood lichttherapie. Bovendien beginnen veel artsen infrarood lichttherapie aan te bevelen om psoriasis te behandelen, een huidaandoening en auto-immuunziekte die leidt tot een snelle verandering van de huidcellen. Hoewel het proces niet zichtbaar is voor het menselijk oog, leidt het resultaat vaak tot pijnlijke plekken op de huid. Helaas is er nog geen behandeling bekend, maar lichttherapie zou de symptomen van psoriasis verlichten, de pijn verlichten en huidzweren verminderen.

 1. Wondgenezing

Infrarood licht is uiterst bevorderlijk voor de genezing van wonden; dit gebeurt op verschillende manieren: Dode en beschadigde cellen in de huid worden opgeruimd, ATP in de huidcellen wordt verhoogd, waardoor de cellen meer energie krijgen om zichzelf te herstellen, de productie van fibroblasten wordt verhoogd, de doorbloeding wordt verhoogd waardoor de wond van extra zuurstof en voedingsstoffen wordt voorzien om het herstelproces te versnellen, de gezondheid van de extracellulaire matrix wordt gestimuleerd en de vorming van nieuw bindweefsel en bloedvaten aan het oppervlak van de wond wordt gestimuleerd.

 1. Betere cognitieve prestaties

Infrarood lichttherapie blijkt de hersenen te verbeteren en cognitieve prestaties te ondersteunen bij jonge, gezonde volwassenen, door het kortetermijngeheugen en de aandachtsspanne te verbeteren. Bovendien bleek het het hersengeheugen te verbeteren bij oudere volwassenen met aanzienlijke geheugenstoornissen, wat wetenschappers hoopvol gestemd heeft over de mogelijkheden van nabij-infrarood licht als mogelijke toekomstige behandeling en preventieve maatregel tegen de ziekte van Alzheimer.

 1. Laag risico

Het gebruik van infrarood lichttherapie wordt beschouwd als een veilige, efficiënte, pijnloze en medicijnvrije methode voor de behandeling van verschillende ziekten, waaronder gewrichts- en spierpijn, ontstekingen, ruggengraatletsels en sportblessures. Hoewel deze vorm van lichttherapie geschikt is voor de meeste mensen, raden wij het gebruik van infraroodtherapie niet aan als u zwanger bent of een hartziekte heeft. Ook als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft, raden wij u aan met uw arts te overleggen of deze optie voor u geschikt is.

 1. Toegankelijk en betaalbaarheid

Tot voor kort was infraroodtherapie beperkt tot laboratoria en dokterspraktijken, waardoor de toegankelijkheid voor velen helaas beperkt was. Het goede nieuws is dat met de opkomst van moderne technologie die is aangepast voor thuisgebruik, meer mensen kunnen profiteren van deze vorm van lichttherapie. Uw infraroodlamp biedt meer gemak voor mensen die niet kunnen of willen reizen en is ook voordeliger. Omdat deze apparaten zijn ontworpen voor veilig gebruik zonder de hulp van een medische professional, kunt u ze thuis gewoon aansluiten en infrarood licht toepassen op het getroffen deel van uw lichaam.