Uitgerust wakker worden rood lichttherapie

Zo kun je beter slapen en wordt je uitgerust wakker

Moe wakker worden, ondanks dat je vroeg naar bed gaat. Je wilt graag uitgerust wakker worden. Roodlichttherapie, ook wel low-level lasertherapie (LLLT) of fotobiomodulatie (PBM) genoemd kan daar bij helpen. Deze behandeling wint aan populariteit als natuurlijke behandeling voor een aantal gezondheidsproblemen, waaronder het verbeteren van de slaapkwaliteit. 

Roodlichttherapie is een niet-invasieve behandeling die lage niveaus van rood en nabij-infrarood licht gebruikt om cellulaire activiteit te stimuleren. De golflengte van rood licht dat bij therapie wordt gebruikt, is meestal 660 nm, terwijl de golflengte van nabij-infrarood licht 850 nm is. Dit type lichttherapie wordt al tientallen jaren gebruikt voor verschillende aandoeningen, waaronder pijnverlichting, ontstekingsremmende effecten en wondgenezing. In deze blog lees je meer informatie over rood lichttherapie.

Met betrekking tot slaap hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat therapie met rood licht de slaapkwaliteit kan verbeteren. Een manier waarop het werkt, is door ontstekingen in het lichaam te verminderen. 

Rood lichttherapie vermindert ontstekingen

Een andere manier waarop therapie met rood licht kan helpen bij het slapen, is door de aanmaak van melatonine te stimuleren. Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd door de pijnappelklier en dat helpt bij het reguleren van de slaap-waakcyclus. Studies hebben aangetoond dat therapie met rood licht kan helpen de melatonineproductie te verhogen, wat kan leiden tot een betere nachtrust. 

Rood lichttherapie kan ook helpen bij slaap, door hersengolven te veranderen. Studies hebben aangetoond dat therapie met rood licht kan helpen de productie van alfagolven te verhogen, die worden geassocieerd met ontspanning en rust. Het kan de slaap verbeteren en je helpen dieper te slapen. 

Hier zijn enkele wetenschappelijke onderzoeken die de voordelen van roodlichttherapie voor slaap ondersteunen: 

In een studie uit 2013, gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Medicine, werden 20 patiënten met slaapstoornissen gedurende 1 dag behandeld met roodlichttherapie. De resultaten toonden aan dat de behandeling de slaapkwaliteit en de tijd die nodig was om in slaap te vallen aanzienlijk verbeterde.

Terug naar blog