Rood lichttherapie meer energie

Wat is Rood Lichttherapie en Waarom is het Gezond?

Inleiding tot Rood Lichttherapie

Rood lichttherapie, ook bekend als fotobiomodulatie, is een innovatieve en steeds populair wordende behandelmethode waarbij specifieke golflengtes van rood en nabij-infrarood licht worden gebruikt. Deze therapie maakt gebruik van geconcentreerd licht om verschillende gezondheidsvoordelen te bieden zonder het gebruik van schadelijke UV-straling, chemicaliën of warmte. De techniek helpt bij het verbeteren van de bloedcirculatie, bevordert huidherstel, vermindert oxidatieve stress en verhoogt de energieproductie in de cellen.

Waarom Licht Zo Belangrijk Is

Licht speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven. Zonlicht voorziet ons van warmte en vitamine D, en helpt ons het ritme van dag en nacht te behouden. Naast het zichtbare lichtspectrum, dat wordt gemeten in nanometers (nm), bevat licht ook therapeutische golflengtes. Rood licht bevindt zich tussen 620 en 700 nm, terwijl nabij-infrarood licht tussen 700 en 1000 nm ligt. Deze specifieke golflengtes zijn niet zichtbaar en hebben ook bewezen gezondheidsvoordelen.

Hoe Werkt Rood Lichttherapie?

Rood lichttherapie gebruikt lichtgolven die diep in de huid doordringen en de celfunctie verbeteren. Nabij Infraroodlicht kan erg diep in het weefsel doordringen tot wel 5 - 8 cm. Duizenden wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat deze golflengtes een krachtige energiebron zijn die het lichaam helpt beter te functioneren, zowel qua uiterlijk als qua prestaties en algemeen welzijn. Het is dan ook niet verrassend dat rood lichttherapie populair is bij dermatologen, schoonheidsspecialisten en professionele atleten.

Voordelen van Rood Lichttherapie

Rood lichttherapie biedt een breed scala aan voordelen, waaronder:

  • Anti-aging: Het bevordert een jeugdige en stralende huid door de productie van collageen en elastine te stimuleren.
  • Verbeterde prestaties: Het verhoogt de fysieke en mentale capaciteit door de energieproductie in de cellen te stimuleren.
  • Gewichtsbeheersing: Het ondersteunt gewichtsverlies door de stofwisseling te verbeteren.
  • Ontstekingsremmend: Het vermindert ontstekingen die verantwoordelijk zijn voor chronische aandoeningen zoals artritis en diabetes.
  • Huidverbetering: Het behandelt effectief littekens, acne, striae, eczeem en versnelt wondgenezing.

Onze Rood Licht Therapie producten zijn te vinden in onze shop

Natuurlijke Bronnen van Rood Licht

Rood licht en nabij-infrarood licht zijn van nature aanwezig in zonlicht, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang. Deze golflengtes helpen ons lichaam om energieker en vrolijker te voelen. Helaas krijgen we tijdens de korte en donkere wintermaanden niet genoeg van dit heilzame licht, vooral als we veel tijd binnen doorbrengen.

Waar Moet Je op Letten bij Rood Lichttherapie?

Niet alle lichtbronnen zijn geschikt voor therapeutisch gebruik. Infraroodlampen in sauna's genereren voornamelijk warmte zonder de juiste genezende golflengtes. Bovendien zijn sommige commerciële apparaten niet krachtig genoeg, ondanks dat ze de juiste golflengtes bieden. Blauw licht van elektronische apparaten kan schadelijk zijn bij overmatig gebruik en UVB-straling van de zon kan huidveroudering versnellen.

Panacea Light Therapy: Innovatie in Lichttechnologie

Onze Panacea Light Therapy apparaten, met name de ATP Pro-modellen, zijn uitgerust met geavanceerde LED-technologie die licht uitstraalt in de meest effectieve golflengtes: 630 nm, 660 nm, 810 nm, 830 nm en 850 nm. Deze apparaten zijn ontworpen om diep in de huid door te dringen en bieden een breed scala aan gezondheidsvoordelen, van huidverbetering tot spierherstel. Ze hebben een sterk therapeutisch effect, zoals het verbeteren van de energieproductie in de mitochondriën en het stimuleren van celherstel.

De Mechanismen van Rood Lichttherapie

Rood lichttherapie werkt door het activeren van de mitochondriën, de energiecentrales van onze cellen. Door de absorptie van licht in de golflengtes van 630 nm tot 850 nm, verhogen de mitochondriën hun productie van ATP (adenosinetrifosfaat), wat essentieel is voor celenergie en functie. Dit verhoogt de algehele gezondheid van de cellen en weefsels, en ondersteunt herstelprocessen door het hele lichaam.

Brede Impact van Rood Lichttherapie

Rood lichttherapie heeft een systemisch effect dat verder gaat dan alleen het behandelde gebied. Studies hebben aangetoond dat behandeling met rood licht wondgenezing kan versnellen, zelfs in niet-behandelde delen van het lichaam, wat wijst op een algeheel verbeterde cellulaire functie en genezing.

Belang van Lichtintensiteit

Voor een effectieve behandeling is de lichtintensiteit cruciaal, uitgedrukt in milliwatt per vierkante centimeter (mw/cm²). Dit wordt gemeten op een afstand van 15 cm van de lichtbron. Naarmate je verder van de bron af staat, neemt de intensiteit af. Het is essentieel om te weten hoe een apparaat is getest en gecertificeerd om de therapeutische waarde te garanderen. De ATP Pro serie heeft een hoge lichtsterkte van 217mw/cm2 op 7,5cm afstand. 

Panacea Light Therapy Standaarden

Onze ATP Pro-modellen zijn ontworpen om de optimale therapeutische lichtintensiteit te leveren in de meest effectieve golflengtes. Deze apparaten gebruiken vijf verschillende golflengtes en nabij-infrarood licht om een breed scala aan gezondheidsvoordelen te bieden. Elke nieuwe productie wordt getest in onafhankelijke laboratoria om te verzekeren dat je de hoogste kwaliteit en effectiviteit krijgt. Op een afstand van 15 cm biedt ons systeem snel de optimale therapeutische dosis "helend licht".

Bij Panacea Light Therapy geloven we in de kracht van rood lichttherapie en willen we deze wetenschap eenvoudig en toegankelijk maken voor iedereen. Of je nu een nieuwkomer bent of al ervaring hebt, ons team staat klaar om je te helpen bij al je vragen en je te begeleiden naar een betere gezondheid met onze geavanceerde technologie.

De wetenschap

Er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken die de voordelen en werking van rood lichttherapie. Hieronder vindt u een selectie van enkele van de meest significante studies:

Hamblin, M.R. (2018). Mechanisms and applications of the anti-inflammatory effects of photobiomodulation. AIMS Biophysics, 5(4), 324-343.
Deze review bespreekt de anti-inflammatoire effecten van rood lichttherapie en de mechanismen die hieraan ten grondslag liggen. De studie toont aan dat blootstelling aan rood licht kan helpen bij het verminderen van ontstekingen door het remmen van pro-inflammatoire cytokines en het stimuleren van de productie van ontstekingsremmende cytokines.

de Sousa, R.A., et al. (2018). Effects of photobiomodulation therapy, pharmacological therapy, and physical exercise as single and/or combined treatment on the inflammatory response induced by experimental osteoarthritis. Lasers in Medical Science, 33(7), 1419-1429.
Deze studie onderzocht het effect van rood lichttherapie op ontsteking bij patiënten met osteoartritis. De resultaten toonden aan dat blootstelling aan rood licht kan helpen bij het verminderen van ontsteking en pijn bij patiënten met deze aandoening.

Chung H, Dai T, Sharma SK, Huang YY, Carroll JD, Hamblin MR. The nuts and bolts of low-level laser (light) therapy. Ann Biomed Eng. 2012;40(2):516-533. doi:10.1007/s10439-011-0454-7
Deze review beschrijft de werking van rood lichttherapie bij golflengtes van 660 nm en 850 nm en suggereert dat deze golflengtes kunnen worden gebruikt bij de behandeling van verschillende aandoeningen, waaronder wondgenezing, artritis en neuropathische pijn. De auteurs suggereren dat deze golflengtes werken door het stimuleren van de mitochondriale activiteit in de cellen.

Huang, Y.Y., et al. (2011). Biphasic dose response in low level light therapy. Dose-Response, 9(4), 602-618.
Deze studie onderzocht de effecten van verschillende doses rood lichttherapie op de cellulaire processen in het lichaam. De resultaten toonden aan dat rood lichttherapie een biphasische dosisrespons heeft, wat betekent dat verschillende doses verschillende effecten hebben. 

 

Onze Rood Licht Therapie producten zijn te vinden in onze shop

Terug naar blog