Rood licht Therapie Infraroodlicht Collageen

Voordelen van Rood Licht voor de Huid

Roodlichttherapie (RLT) voor de Huid: Hoe Het Werkt en De Voordelen

Roodlichttherapie is een niet-invasieve, pijnloze en effectieve manier om de gezondheid van de huid te verbeteren. Het gebruikt lage golflengtes van rood licht om de celactiviteit te stimuleren, de doorbloeding te verhogen en ontstekingen te verminderen, wat kan helpen bij het verbeteren van verschillende huidaandoeningen. In deze blogpost gaan we dieper in op hoe rood licht therapie werkt, de voordelen ervan, en wetenschappelijke studies die het gebruik ervan ondersteunen.

Hoe Werkt Rood Licht Therapie?

Roodlichttherapie maakt gebruik van lage golflengtes rood licht die diep in de huid doordringen om de celactiviteit te bevorderen. De lichtenergie wordt geabsorbeerd door de mitochondriën in de cellen, die vervolgens meer ATP (adenosinetrifosfaat) produceren, een molecuul dat de cellen van energie voorziet. Deze toename van de ATP productie kan de celregeneratie stimuleren, de doorbloeding bevorderen en ontstekingen verminderen, wat allemaal gunstig is voor de huid.

Met een golflengte van 660 nm wordt de huid gestimuleerd om fibroblasten aan te maken, de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine. Deze golflengte is bijzonder effectief bij het verminderen van rimpels en fijne lijntjes, waardoor de huid er jonger en stralender uitziet. 

Golflengten van 850 nm hebben ook verschillende voordelen voor de huid. Het stimuleert de aanmaak van ATP in de cellen, waardoor de huid meer energie krijgt. Het helpt de huid te herstellen van schade en vermindert ontstekingen, waardoor het uiterlijk van de huid verbetert. 

Voordelen van Roodlichttherapie voor De Huid

 1. Vermindert fijne lijntjes en rimpels
  Van roodlichttherapie is aangetoond dat het de collageenproductie stimuleert, wat fijne lijntjes en rimpels kan helpen verminderen. Collageen is een eiwit dat de huid zijn elasticiteit geeft, en naarmate we ouder worden neemt onze collageenproductie af, wat leidt tot verslapping en rimpels. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Cosmetic and Laser Therapy bleek dat roodlichttherapie de collageenproductie kan verhogen en de huidtextuur en -toon kan verbeteren.
 2. Verbetert de teint en textuur van de huid 
  Roodlichttherapie kan ook de teint en textuur van de huid verbeteren door de doorbloeding te verhogen en de celactiviteit te stimuleren. Het kan hyperpigmentatie, zonnevlekken en ouderdomsvlekken helpen verminderen, wat resulteert in een gladdere, meer egale huid.
 3. Behandelt acne
  Het is aangetoond dat roodlichttherapie effectief is bij de behandeling van acne door ontstekingen te verminderen en acne-veroorzakende bacteriën te doden. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology bleek dat roodlichttherapie acneletsels aanzienlijk kan verminderen en de algehele huidtextuur kan verbeteren.
 4. Helpt wonden en littekens te genezen
  Roodlichttherapie kan ook helpen de genezing van wonden en littekens te versnellen door de bloedstroom te verhogen en de celactiviteit te stimuleren. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology bleek dat roodlichttherapie het uiterlijk van littekens kan verbeteren door de collageenproductie te verhogen en de celgroei te bevorderen.
 5. Vermindert ontstekingen
  Ontsteking is een belangrijke oorzaak van veel huidaandoeningen, waaronder acne, rosacea en psoriasis. Roodlichttherapie kan ontstekingen helpen verminderen door de bloedstroom te verhogen en de celactiviteit te stimuleren. Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology bleek dat roodlichttherapie ontstekingen in huidcellen aanzienlijk kan verminderen.


Wetenschappelijke studies die het gebruik van rood lichttherapie voor de huid ondersteunen

 • Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Cosmetic and Laser Therapy bleek dat roodlichttherapie de huidtextuur aanzienlijk kan verbeteren, fijne lijntjes en rimpels kan verminderen en de collageenproductie kan verhogen.
 • Uit een ander onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology, bleek dat roodlichttherapie acneletsels aanzienlijk kan verminderen en de algehele huidtextuur kan verbeteren.
 • Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology bleek dat roodlichttherapie het uiterlijk van littekens kan verbeteren door de collageenproductie te verhogen en de celgroei te bevorderen.
 • Uit een studie gepubliceerd in het Journal of Investigative Dermatology bleek dat roodlichttherapie ontstekingen in huidcellen aanzienlijk kan verminderen.

Wetenschappenlijke onderzoeken lezen?

Low-level laser (light) therapy (LLLT) in skin: stimulating, healing, restoring

A study to determine the efficacy of combination LED light therapy (633 nm and 830 nm) in facial skin rejuvenation

Effects of red and near-infrared LED light therapy on full-thickness skin graft in rats

Effects of low-power light therapy on wound healing: LASER x LED

A Controlled Trial to Determine the Efficacy of Red and Near-Infrared Light Treatment in Patient Satisfaction, Reduction of Fine Lines, Wrinkles, Skin Roughness, and Intradermal Collagen Density Increase

Lichttherapie in de huid: stimulerend, helend, herstellend. Seminars in cutane geneeskunde en chirurgie.

Niet-invasieve diagnostische evaluatie van fototherapeutische effecten van roodlicht fototherapie van acne vulgaris.


Conclusie

Roodlichttherapie is een veilige, niet-invasieve en effectieve manier om de gezondheid van de huid te verbeteren. Het kan fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen, de teint en textuur van de huid verbeteren, acne behandelen, wonden en littekens genezen, en ontstekingen verminderen. Wetenschappelijke studies ondersteunen het gebruik van rood lichttherapie voor de huid, en het wordt een steeds populairdere behandelingsoptie voor mensen die hun huid willen verbeteren.

Terug naar blog